Vandaag werd ik gebeld door "Microsoft" die "grote hoeveelheden fouten" op mijn PC hadden geconstateerd.

Ik speelde even de digibeet, waarna ik met een commando (run: eventvwr) inderdaad een gigantische lijst van fouten te zien kreeg*. Vervolgens vraagt de "Microsoft medewerker" om via het internet een programma te downloaden waarmee de PC overgenomen kan worden (in dit geval Teamviewer**) en deze uit te voeren.

Zodra ik het ID en wachtwoord zou geven heeft de beller op dat moment volledige controle over mijn PC en volledige toegang tot al mijn bestanden!!! NIET DOEN DUS !!!

Als de oplichter(s) één keer toegang gekregen heeft, dan kan deze een wachtwoord instellen waardoor er ALTIJD toegang voor hen beschikbaar is!!!

Uiteindelijk wordt, bij mijn vraag over de authenticiteit van dit telefoontje, een code genoemd die zogenaamd de Windows licentie zou zijn***. Deze code is voor elke Windows PC vanaf Windows Vista en hoger (windows 7, 8 en 10) hetzelfde! Er wordt ook nog een Nederlands telefoonnummer genoemd ter verificatie maar ik mag vooral niet ophangen. Ik kan dat andere nummer bellen met mijn mobiel (iedereen kan tegenwoordig een Nederlands tel.nr. aanvragen wat doorschakelt naar welk ander tel.nr. in welk ander land dan ook).

Advies: Laat nooit iemand u zomaar "helpen" met uw PC. Niet telefonisch en zeker niet aan de deur!

Neem bij twijfel contact met ons op, of ga naar een computerwinkel bij u in de buurt.

Quicklink naar dit artikel:  j.mp/CLSIDscam

* Dat die 7000 foutmeldingen vanaf het installeren van de PC niet echt dringend zijn, dan wel vanzelf opgelost zijn wordt er natuurlijk niet bij gezegd.

** Wij (en veel andere) systeembeheerders gebruiken ook Teamviewer. U als gebruiker kent dan echter het bedrijf die Teamviewer inzet om u te helpen.
Om te herkennen welke programma's door (normaal gesproken legitieme systeembeheerders) gebruikt kunnen worden om op een PC mee te kijken, hierbij een lijst van gratis verkrijgbare programma's : http://j.mp/FreeRAST

*** CLSID\{888DCA60-FC0A-11CF-8F0F-00C04FD7D062} wordt ook genoemd bij Microsoft als oplichterij (zie https://j.mp/CSIDscam)

Bijdrage van Arnold Erkendiep