"Ik ben het wachtwoord van de Login Keyring" vergeten!"

"Hoe verander ik het wachtwoord van de "Login Keyring"?

Incident/voorval:

Bij het opstarten van een programma of webpagina die een gebruikersnaam/wachtwoord vereist, verschijnt een 'Unlock Login Keyring' popup.

Een tijdje eerder heb je wellicht het gebruikers wachtwoord gewijzigd. En je vroegere gebruikers wachtwoord (wat ook meteen het 'keyring' wachtwoord werd) weet je echt niet meer!

Voorbeeld: als je een automatische backup wil maken met Déja Backup met Ubuntu One als backup locatie, dan blijft die 'Unlock Login Keyring' popup verschijnen, zolang je niet het juiste wachtwoord voor de keyring invoert. En als je de popup dan uiteindelijk annuleert, dan wil de connectie met Ubuntu One niet verder!

Oplossing:

1. Open de bestandenlijst in Ubuntu
  2. Toon verborgen bestanden (sneltoets: Crtl+H)
  3. Ga vanuit je persoonlijke map (Home) naar de map .gnome2/keyrings/
  4. Knip alle bestanden weg uit de map in stap 3 en bewaar ze voorlopig in een nieuwe map (bijv. keyrings) in bijv. downloads
  5. Ga nu opnieuw naar het betreffende programma of webpagina met de vereiste gebruikersnaam/wachtwoord combinatie
  6. Als de "Unlock Login Keyring" popup verschijnt kun je nu een nieuw wachtwoord invoeren

Waarschuwing:
Als je tijdens installatie de gebruikersmap (Persoonlijke map/Home) hebt laten versleutelen, dan kan mogelijk een probleem ontstaan bij deze 'reset' van je 'Unlock Login Keyring' wachtwoord. Vandaar het advies om de originele bestanden even te bewaren (stap 4) totdat je zeker weet dat alles weer goed werkt.

Als je er niet uitkomt, vraag dan ondersteuning van de helpdesk   .